top of page

Het inzetten van een batterij in uw horloge

Vintage Wood Clocks

Verreweg de meeste juweliers in Nederland hebben geen eigen werkplaats meer zoals vroeger. Zo kan het voorkomen dat als u een horloge brengt bij een juwelier, deze het opstuurt om er een batterij in te zetten.

Zo gaat dat niet bij "The Hands of Time", u kunt in de meeste gevallen wachten op het inzetten van de batterij, sterker nog het wordt uitgevoerd waar u bij staat, zodat u kunt zien wat er gebeurt.

Er kan al enorm veel mis gaan met zoiets "simpels" als het inzetten van een batterij.

Zo komt Jan - Bert regelmatig batterijen tegen die van het verkeerde type zijn en dus de verkeerde maat hebben. Als de batterij niet de juiste "dikte" heeft kan deze gaan rammelen in het uurwerk zodat het niet betrouwbaar functioneert. Het komt ook voor dat het isolatie plaatje onder de batterij weg is zodat er kortsluiting ontstaat. Kennelijk raakt het dan zoek bij een minder deskundig persoon die voorheen een batterij heeft ingezet. U begrijpt dat het horloge dan al snel weer stil staat en de batterij zelfs kan gaan lekken en meer schade aan het uurwerk kan toebrengen. Het komt ook voor dat de batterij gewoon verkeerd om wordt ingezet, de batterijklem er verkeerd om op zit of de batterij onder i.p.v. boven het min contact wordt gelegd. In al deze gevallen kan het horloge natuurlijk niet goed functioneren omdat er geen of slecht contact wordt gemaakt.

Na het inzetten van de juiste batterij op de juiste manier, is het zaak de deksel goed schoon te maken. Bij ieder persoon komt er namelijk wat huidvet, stof en/of ander vuil in het randje tussen de deksel en de achterkant van de kast te zitten na verloop van tijd. De pakking (rubber of nylon afsluitring) die in de deksel zit wordt ook goed schoon gemaakt. Dan wordt de achterkant van de kast goed schoon gemaakt. eventueel vuil wordt verwijderd met een doekje of "Rodico" een soort kneedgom dat vuil opneemt. De rubber pakking wordt nu ingevet met een schuimrubber kussentje met siliconenvet. Daarna wordt de achterdeksel weer gesloten. Alleen als op deze manier een batterij wordt ingezet, bent u er van verzekerd dat er geen vuil van buiten in het horloge terecht komt. Dit eventueel binnen gedrongen vuil kan er namelijk voor zorgen dat het horloge stil gaat staan als het in het raderwerkje van het uurwerk terecht komt.

Uw horloge wordt netjes op tijd gezet, voila, uw horloge kan er minimaal weer een jaar tegen. 

bottom of page